Changes at "Exceptional SOM: Constitucional Assembly of the Decidim Association"
Description (Català)
-
+
Comença la sessió a les 11:12
Presentació de la sessió
Es recorda que al febrer de 2016 es posava en funcionament el Decidim i que aquest ha anat creixent, creant un producte robust. En aquest moment existeixen 80 instàncies d’administracions públiques. Avui se’ns referència des de NY i Mèxic DF. Hi ha més de 30 instàncies actives i més de 30 associacions que volen fer ús.
En els inicis del Decidim hi havia uns principis clars: el projecte havia de seguir un procés democràtic i la construcció del software havia de ser lliure. El disseny del software també ha ser democràtic. Incompatible amb què una persona ho decideixi tot. Necessitem una comunitat, i per això, des de l’inici del projecte vam començar a treballar en aquesta comunitat, construint el projecte més enllà del que pugui passar amb l’administració pública i més enllà del que pugui passar com a canvis a nivell polític. La governança democràtica és bàsica i un dels resultats que esperem d’aquest procés. L’associació Decidim ha de ser un espai de referència on es decidirà democràticament sobre el software i avui estem reunits per materialitzar aquest procés.
S’agraeix la participació de tothom i s’explica l’ordre del dia i el procediment de votació que es farà única i exclusivament mitjançant el Metadecidim. S’informa que la votació ja està activada i que es podrà votar fins les 13h.
Retorn de la comissió de Seguiment.
S’explica com s’ha produït el procés de governança. El que interessa és que això no pari, que no s’aturi ara amb la formalització de l’Associació. Encara queda per definir molts projectes, entre ells el Reglament Intern i el codi ètic.
Cal incorporar més persones i sociabilitzar el software i resoldre el problema de la comunicació. És un procés que es va iniciar a les vacances de Nadal i que ha tingut una participació interessant.
S’explican les diferents fases que han vingut marcades pel procés de verificació:
- 56 persones verificades.
- Fase de propostes: 100-130 participants
- Elaboració de propostes d’estatuts i reglament intern.
- Període de votació de propostes.
- Retorn i elaboració dels primers esborranys.
- Procés d’esmenes dels Estatuts i del reglament intern.
- Queda pendent l’elaboració del reglament intern que s’ha de concretar més endavant.
- S’han rebut 24 esmenes i 90 comentaris que aporten valor i enriqueixen el debat. També s’han tingut en compte en els estatuts i això és important perquè no només s’han tingut en compte les esmenes.
Encara queda feina per acabar de consolidar el procés de governança.
L’assemblea constituent d’avui 16 de febrer ha de servir per aprovar els estatuts i el Comitè de Coordinació amb la fulla de ruta per la previsió d’un any, perquè al 2020 l’associació pugui funcionar. Hi ha 56 persones verificades i s’hauria de triplicar aquest nombre per al debat del reglament. Cal més base social a la comunitat.
Explicació del resultat de les esmenes als Estatuts:
- S’han recollit i incorporat totes les esmenes, a excepció d’algunes presentades fora de termini i alguna que era incompatible amb una altra esmena realitzada. Un parell d’esmenes s’han incorporat parcialment amb el vistiplau de les autores.
- Els òrgans de govern i consultius són els que han generat més polèmica, així com la presa de decisions, i l’àmbit d’actuació de l’associació perquè ha de reflectir la voluntat internacional (s’ha fet una darrera modificació en aquest sentit).
- El reglament intern queda per definir, hi ha hagut només 4 esmenes realitzades i per això es tornarà a obrir el procés del Reglament, aquest ja per persones verificades.
- Hi ha la necessitat d’establir un codi ètic per definir possibles incompatibilitats per ser membre dels òrgans de presa de decisions de l’associació.
- Actualment tenim un organigrama amb el que s’ha de treballar el reglament intern, és una imatge però no la definitiva, hi ha coses a concretar.
- El comitè té un full de ruta concreta per 1 any i una llista amb la proposta de membres que està al Meta per consultar i votar.
S’obre un torn de paraules i es fan les aportacions següents:
- Tot el que no està als estatuts s’ha de desenvolupar al reglament.
- Cal definir com s’ha de desenvolupar el Codi Ètic. La confecció ha de ser amb el reglament intern i que tothom hi pugui participar. S’ha de millorar el mòdul de participació de consultes per poder votar només les persones verificades al procés.
Es presenta el Comitè de Coordinació i s’explica el full de ruta
Al febrer 2020 es faran eleccions per escollir el Comitè de Coordinació segons el Reglament que aprovarem més endavant, el que es presenta i es vota avui és un comitè provisional per una durada d’un any.
Per ser ètics i el més transparents possibles no es proposa ningú al Comitè de Coordinació de les empreses desenvolupadores ni de l’equip professional vinculat amb contractes.
La proposta de les persones membres del comitè és:
- Vocals: Yaiza Blanch, de Som Energia referent en el món cooperatiu
- Alicia Mullor, experta en facilitació
- Pablo Aragon, UOC i Eurecat
- Antonio Calleja, investigador per l’UOC. Projecte Decode
- Juan Linares, doctor en investigació i investigador per l’UOC
- Silvia Luque, Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, partícip des del principi
- Tresorera: Núria Alonso, Collectic i acumula coneixements del Decidim en temes de formació
- Secretari: Bru Aguiló, sociòleg format en drets socials i humans
- President: Guillem Marpons, expert de programari lliure i amb compromís en el projecte.
S’agraeix a totes les persones el seu compromís i es destaca que tindran el suport de l’organització.
Guillem Marpons explica el full de ruta per aquest primer any
Es preveuen 4 etapes:
- Abril: està previst signar un conveni marc amb l’associació, l’Ajuntament de Barcelona i Localret. Els Ajuntaments es podran adherir a través de Localret.
- Setembre-Novembre (JAM’19): aprovació del Reglament Intern, el codi ètic i una sèrie de criteris i procediments per certificar les empreses proveïdores. També caldrà posar en marxa alguns òrgans, consells i comitès de l’organigrama.
- A partir d’aquí, podran participar en el procés sòcies verificades amb els criteris establerts.
- Al Febrer 2020: es preveu la votació i l’elecció del nou Comitè de Coordinació i el Comitè de Garanties Democràtiques.
- Conveni Marc: es podran derivar altres acords i convenis per poder gestionar i avançar en la gestió de l’associació.
Torn d’intervencions
S’enceta un debat sobre la conveniència de la participació de les empreses en els diferents òrgans de decisió de l’associació.
Aquest serà un tema important a desenvolupar en el futur a través del procés de participació d’elaboració del Reglament Intern, el Codi ètic i els criteris per a la certificació de les empreses Decidim. En tot cas, es ressalta l’objectiu de construir un ecosistema divers d’empreses, distributiu que faci créixer el teixit productiu al voltant del Decidim i el programari lliure.
Dinamització: Com influirà l’associació en el projecte Decidim?
Es dona pas al taller participatiu. Com influirà l’associació en el projecte Decidim?
En funció de: Extensió, Desenvolupament, Gestió, Comunitat, Ciutadania.
Per això es fan 5 grups un per cada àmbit i es demana als participants que generin propostes.
Posteriorment, també se’ls hi demana, quines de les propostes s’entrecreuen amb altres àmbits de treball.
Resum de conclusions:
- Extensió:
- Anar a les conferències importants sobre democràcia i tecnologia.
- Més presència a les xarxes i treballar bé el tema de comunicació.
- Obrir el Meta a nivell internacional, fora de Catalunya. Utilitzar l’anglès com a idioma principal.
- Separar el relat del decidim.barcelona i decidim.org.
- Que les empreses ofereixen un Decidim assequible.
- Millorar la documentació per facilitar l’extensió. Fer vídeos tutorials pel desplegament de processos participatius.
- Identificar xarxes existents de ciutats globals.
2. Desenvolupament
- Potenciar la modularitat “repositori plugins”
- Documentació tècnica de qualitat. Facilitar el nivell tècnic, una manera per fer-ho podria ser, personalitzant però amb nivell genèric i, vetllar perquè les mesures tècniques facilitin la personalització
- Vetllar per la instal·lació i millora del software, que tingui un paquet senzill sense problemes a l’actualitzar.
- Mesures tècniques per facilitar la personalització.
- Figura del product owrer que estigui a full time, per facilitar la comunicació si hi ha dubtes.
3. Gestió
- Contractar algú per la gestió (contractes, comptes, etc.).
- Equip professional (Decidim Team) i quina serà la seva evolució. Actualment són persones amb vinculació amb contractes amb altres entitats, és possible que seguirà essent així durant un temps i anirem transitant cap un model híbrid, fins a una major autonomia de l’associació.
- Quantificar quins recursos mínims són necessaris pel funcionament de l’associació:
- Gestió
- Extensió
- Desenvolupament
- Com escalar aquests recursos amb l’extensió i creixement dels recursos propis? hi ha una sèrie de perfils professionals necessaris.
- Com finançar-nos? a través de conveni, a través d’assignar pressupost de les diferents entitats, l’associació pot facturar serveis, subvencions, etc.
- L’Associació pot facturar per els seus serveis (p. Ex. Som Energia).
4. Comunitat, pot l’associació enfortir la comunitat?
- Cuidar i mimar a la comunitat millorant:
- SOM: Assemblea periòdica de la associació i comunitat i gestionada per la pròpia associació. Oferir xerrades atractives en les SOMs.
- SOM itinerant? Per ajudar i créixer la base social i la ciutadania més partícip i també amb les LABs.
- Reduir la periodicitat, no una mensual sinó ampliar el marc temporal entre elles. Reduir la quantitat i augmentar la qualitat.
- Metadecidim: Dinamitzar millor per a donar una resposta ràpida i resoldre dubtes que es generin. També enfortir els futurs comitès de treball a través del Meta.
- Comunicació: comunicació de tot i no només de les SOM. La comunicació es pot millorar involucrant a les entitats i a la seva pròpia comunicació. Involucrar a perfils twitter de la comunitat
- Que totes les instàncies del Decidim tinguin un vincle amb el Meta, hipervincular l’espai del meta a totes les instàncies, perquè pugui involucrar-se més ciutadania i tenir més recursos per augmentar la comunitat i l’associació a través de la ciutadania.
- Si vols crear comunitat, has de crear merchandasing també.
- Destinar una persona per dinamitzar la comunitat i els comitès de l’associació. El pont entre l’associació i la comunitat.
5. Ciutadania.
- Donar a conèixer les extensions actives i explicar els casos d’èxit.
- Publicar casos d’estudi (científics o de premsa)
- Fomentar el discurs públic de la capacitat democratitzadora de la plataforma.
- Necessitat d’arribar a altres territoris i apropar la plataforma a les iniciatives de caràcter col·lectiu i de perspectiva comunitària
- Periòdicament fer difusió dels processos, memòria pública de clau comunicativa i amb els indicadors.
- Visió de conjunt de tot el que s’està produint a la plataforma.
- Web de producte potent, web més genèrica amb tots els aspectes.
- Vídeos tutorials i ampliar la presència en xarxes i estar present de forma continua
- Difusió del decidim
- Vincular la ciutadania amb la comunitat i també la gestió (pressupost)
- L’objectiu és que conegui i utilitzin #decidim. Tenir una visió de conjunt de les campanyes que desenvoluparan els processos decidim per aprofitar-ho i reutilitzar-ho les BBPP.
- Mapeig d’entitats i organitzacions del tercer sector que podrien ser susceptibles de utilitzar-les. Prioritzant i sent proactives en el contacte i la difusió del decidim.
- Vincles amb la comunitat, extensió, desenvolupament, gestió i comunitat, en la recerca de la responsabilitat d’implementació de mesures.
Es fa un torn obert de debat i es fan noves propostes:
- Es proposa que les empreses no paguin quotes econòmiques sinó en desenvolupament.
- Arribar a altres perfils a través de la comunicació, més gamberra i més atractiva.
- La Plataforma digital pot ser un fre per la ciutadania que no té un e-mail. En aquest sentit cal trobar més formes d’hibridar la participació online i presencial.
- Caldria apostar por una Som itinerant, hi ha determinants i condicionants de la participació i grups que fan treball comunitari que podrien nudrir-se de la plataforma i la comunitat. Cal ampliar els horitzons i anar més enllà de la Fabra i Coats i l’Eixample.
S’informa dels resultats de les votacions:
Estatuts:
- 19 vots a favor
- 3 vots en blanc
- 1 vot en contra
Comitè de Coordinació:
- 18 vots a favor
- 3 vots en contra
- 1 vot en blanc
Es finalitza l’assemblea i es firma l’acta fundacional.
Description (Castellano)
-
+
Comienza la sesión a las 11:12
Presentación de la sesión
Se recuerda que en febrero de 2016 se ponía en funcionamiento el Decidim y que éste ha ido creciendo, creando un producto robusto. En este momento existen 80 instancias de administraciones públicas. Hoy se nos referencia desde NY y México DF. Hay más de 30 instancias activas y más de 30 asociaciones que quieren hacer uso.
En los inicios del Decidim existían unos principios claros: el proyecto tenía que seguir un proceso democrático y la construcción del software debía ser libre. El diseño del software también ha sido democrático. Incompatible con que una persona lo decida todo. Necesitamos una comunidad, y por ello, desde el inicio del proyecto comenzamos a trabajar en esta comunidad, construyendo el proyecto más allá de lo que pueda pasar con la administración pública y más allá de lo que pueda pasar en relación a cambios de nivel político. La gobernanza democrática es básica y uno de los resultados que esperamos de este proceso. La asociación Decidim debe ser un espacio de referencia donde se decidirá democráticamente sobre el software y hoy estamos reunidos para materializar este proceso.
Se agradece la participación de todos y se explica el orden del día y el procedimiento de votación que se hará única y exclusivamente mediante el Metadecidim. Se informa que la votación ya está activada y que se podrá votar hasta las 13h.
Retorno de la Comisión de Seguimiento.
Se explica cómo se ha producido el proceso de gobernanza. Lo que interesa es que esto no pare, que no se detenga ahora con la formalización de la Asociación. Aún queda por definir muchos proyectos, entre ellos el Reglamento Interno y el código ético.
Hay que incorporar más personas y sociabilizar el software y resolver el problema de la comunicación. Es un proceso que se inició en las vacaciones de Navidad y que ha tenido una participación interesante.
Se explican las diferentes fases que han venido marcadas por el proceso de verificación:
- 56 personas verificadas.
- Fase de propuestas: 100-130 participantes
- Elaboración de propuestas de estatutos y reglamento interno.
- Período de votación de propuestas.
- Retorno y elaboración de los primeros borradores.
- Proceso de enmiendas de los Estatutos y del reglamento interno.
- Queda pendiente la elaboración del reglamento interno que debe concretarse más adelante.
- Se han recibido 24 enmiendas y 90 comentarios que aportan valor y enriquecen el debate. También se han tenido en cuenta en los estatutos y eso es importante porque no sólo se han tenido en cuenta las enmiendas.
Aún queda trabajo para terminar de consolidar el proceso de gobernanza.
La asamblea constituyente de hoy 16 de febrero debe servir para aprobar los estatutos y el Comité de Coordinación con la hoja de ruta para la previsión de un año, para que el 2020 la asociación pueda funcionar. Hay 56 personas verificadas y se debería triplicar este número para el debate del reglamento. Hace falta más base social en la comunidad.
Explicación del resultado de las enmiendas a los Estatutos:
- Se han recogido e incorporado todas las enmiendas, a excepción de algunas presentadas fuera de plazo y alguna que era incompatible con otra enmienda realizada. Un par de enmiendas se han incorporado parcialmente con el visto bueno de las autoras.
- Los órganos de gobierno y consultivos son los que han generado más polémica, así como la toma de decisiones, y el ámbito de actuación de la asociación porque debe reflejar la voluntad internacional (se ha hecho una última modificación en este sentido).
- El reglamento interno está aún por definir, ha habido sólo 4 enmiendas realizadas y por ello se volverá a abrir el proceso del Reglamento, este ya sólo para personas verificadas.
- Existe la necesidad de establecer un código ético para definir posibles incompatibilidades para ser miembro de los órganos de toma de decisiones de la asociación.
- Actualmente tenemos un organigrama con el que se debe trabajar el reglamento interno, es una imagen pero no la definitiva, hay cosas a concretar.
- El comité tiene una hoja de ruta concreta para 1 año y una lista con la propuesta de miembros que está en el Meta para consultar y votar.
Se abre un turno de palabras y se hacen las siguientes aportaciones:
- Todo lo que no está en los estatutos deberá desarrollarse el reglamento interno.
- Hay que definir cómo debe desarrollarse el Código Ético. La confección debe ser con el reglamento interno y que todos puedan participar. Se debe mejorar el módulo de participación de consultas para que puedan votar sólo las personas verificadas del proceso.
Se presenta el Comité de Coordinación y se explica la hoja de ruta
En febrero 2020 se harán elecciones para escoger el Comité de Coordinación según el Reglamento que aprobaremos más adelante, lo que se presenta y se vota hoy es un comité provisional por la duración de un año.
Para ser éticos y lo más transparentes posibles no se propone nadie en el Comité de Coordinación de las empresas desarrolladoras ni del equipo profesional vinculado con algún tipo de contratos.
La propuesta de las personas miembras del comité es:
• Vocales: Yaiza Blanch, de Som Energia referente en el mundo cooperativo
• Alicia Mullor, experta en facilitación
• Pablo Aragón, UOC y Eureca
• Antonio Calleja, investigador por la UOC. Proyecto Decode
• Juan Linares, doctor en investigación e investigador por la UOC
• Silvia Luque, Fundación Francisco Ferrer Guardia, partícipe desde el principio
• Tesorera: Nuria Alonso, Collectic y acumula conocimientos del Decidim en temas de formación
• Secretario: Bru Aguiló, sociólogo formado en derechos sociales y humanos
• Presidente: Guillem Marpons, experto de software libre y con compromiso en el proyecto
Se agradece a todas las personas su compromiso y se destaca que tendrán el apoyo de la organización.
Guillem Marpons explica la hoja de ruta para este primer año
Se prevén 4 etapas:
- Abril: está previsto firmar un convenio marco con la asociación, el Ayuntamiento de Barcelona y Localret. Los Ayuntamientos podrán adherirse a través de Localret.
- Septiembre-Noviembre (JAM'19): aprobación del Reglamento Interno, el código ético y una serie de criterios y procedimientos para certificar las empresas proveedoras. También habrá que poner en marcha algunos órganos, consejos y comités del organigrama.
- A partir de ahí, podrán participar en el proceso las socias verificadas con los criterios establecidos.
- En Febrero 2020: se prevé la votación y la elección del nuevo Comité de Coordinación y el Comité de Garantías Democráticas.
- Convenio Marco: se podrán derivar otros acuerdos y convenios para poder gestionar y avanzar en la gestión de la asociación.
Turno de intervenciones
Se inicia un debate sobre la conveniencia de la participación de las empresas en los diferentes órganos de decisión de la asociación.
Este será un tema importante a desarrollar en el futuro a través del proceso de participación de elaboración del Reglamento Interno, el Código ético y los criterios para la certificación de las empresas Decidim. En todo caso, se resalta el objetivo de construir un ecosistema diverso de empresas, distributivo que haga crecer el tejido productivo alrededor del Decidim y el software libre.
Dinamización: ¿Cómo influirá la asociación en el proyecto Decidim?
Se da paso al taller participativo: ¿Cómo influirá la asociación en el proyecto Decidim?
En función de: Extensión, Desarrollo, Gestión, Comunidad, Ciudadanía.
Por eso se hacen 5 grupos uno por cada ámbito y se pide a los participantes que generen propuestas.
Posteriormente, también se les pide, cuáles de las propuestas se entrecruzan con otros ámbitos de trabajo.
Resumen de conclusiones:
1. Extensión:
- Ir a las conferencias importantes sobre democracia y tecnología.
- Más presencia en las redes y trabajar bien el tema de comunicación.
- Abrir el Meta a nivel internacional, fuera de Cataluña. Utilizar el inglés como idioma principal.
- Separar el relato del decidim.barcelona y decidim.org.
- Que las empresas ofrecen un Decidim asequible.
- Mejorar la documentación para facilitar la extensión. Hacer vídeos tutoriales para el despliegue de procesos participativos.
- dentificar redes existentes de ciudades globales.
2. Desarrollo
- Potenciar la modularidad "repositorio plugins".
- Documentación técnica de calidad. Facilitar el nivel técnico, una manera para hacerlo podría ser, personalizando pero con nivel genérico y, velar porque las medidas técnicas faciliten la personalización.
- Velar por la instalación y mejora del software, que tenga un paquete sencillo sin problemas al actualizar.
- Medidas técnicas para facilitar la personalización.
- Figura del product owrer que esté a full time, para facilitar la comunicación si hay dudas.
3. Gestión
- Contratar a alguien para la gestión (contratos, cuentas, etc.).
- Equipo profesional (Decidim Team) y cuál será su evolución. Actualmente son personas con vinculación con contratos con otras entidades, es posible que seguirá siendo así durante un tiempo y vamos transitando hacia un modelo híbrido, hasta una mayor autonomía de la asociación.
- Cuantificar qué recursos mínimos son necesarios para el funcionamiento de la asociación:
- gestión
- extensión
- desarrollo
- ¿Como escalar estos recursos con la extensión y crecimiento de los recursos propios? hay una serie de perfiles profesionales necesarios.
- ¿Como financiarnos? a través de convenio, a través de asignar presupuesto de las diferentes entidades, la asociación puede facturar servicios, subvenciones, etc.
- La Asociación puede facturar por sus servicios (p. Ej. Som Energia).
4. Comunidad, ¿puede la asociación fortalecer la comunidad?
- Cuidar y mimar a la comunidad mejorando:
- SOM: Asamblea periódica de la asociación y comunidad y gestionada por la propia asociación. Ofrecer charlas atractivas en las SOMs.
- ¿SOM itinerante? Para ayudar y crecer la base social y la ciudadanía más partícipe y también con las LABs.
- Reducir la periodicidad, no una mensual sino ampliar el marco temporal entre ellas. Reducir la cantidad y aumentar la calidad.
- Metadecidim: Dinamizar mejor para dar una respuesta rápida y resolver dudas que se generen. También fortalecer los futuros comités de trabajo a través del Meta.
- Comunicación: comunicación de todo y no sólo de las SOM. La comunicación se puede mejorar involucrando a las entidades y en su propia comunicación. Involucrar perfiles twitter de la comunidad
- Que todas las instancias del Decidim tengan un vínculo con el Meta, hipervincular el espacio del meta a todas las instancias, para que pueda involucrarse más ciudadanía y tener más recursos para aumentar la comunidad y la asociación a través de la ciudadanía.
- Si quieres crear comunidad, debes crear merchandasing también.
- Destinar una persona para dinamizar la comunidad y los comités de la asociación. El puente entre la asociación y la comunidad.
5. Ciudadanía.
- Dar a conocer las extensiones activas y explicar los casos de éxito.
- Publicar casos de estudio (científicos o de prensa).
- Fomentar el discurso público de la capacidad democratizadora de la plataforma.
- Necesidad de llegar a otros territorios y acercar la plataforma a las iniciativas de carácter colectivo y de perspectiva comunitaria.
- Periódicamente hacer difusión de los procesos, memoria pública de clave comunicativa y con los indicadores.
- Visión de conjunto de todo lo que se está produciendo en la plataforma.
- Web de producto potente, web más genérica con todos los aspectos.
- Vídeos tutoriales y ampliar la presencia en redes y estar presente de forma continua.
- Difusión del Decidim.
- Vincular la ciudadanía con la comunidad y también la gestión (presupuesto).
- El objetivo es que conozca y utilicen #decidim. Tener una visión de conjunto de las campañas que desarrollarán los procesos del Decidim para aprovecharlo y reutilizarlo las BBPP.
- Mapeo de entidades y organizaciones del tercer sector que podrían ser susceptibles de utilizarlas. Priorizando y siendo proactivas en el contacto y la difusión del Decidim.
- Vínculos con la comunidad, extensión, desarrollo, gestión y comunidad, en la búsqueda de la responsabilidad de implementación de medidas.
Se hace un turno abierto de debate y se hacen nuevas propuestas:
- Se propone que las empresas no paguen cuotas económicas sino en desarrollo.
- Llegar a otros perfiles a través de la comunicación, más gamberra y más atractiva.
- La Plataforma digital puede ser un freno para la ciudadanía que no tiene un e-mail. En este sentido hay que encontrar más formas de hibridar la participación online y presencial.
- Habría que apostar por una SOM itinerante, hay determinantes y condicionantes de la participación y grupos que hacen trabajo comunitario que podrían nutrirse de la plataforma y la comunidad. Hay que ampliar los horizontes e ir más allá de la Fabra i Coats y el Eixample.
Se informa de los resultados de las votaciones:
Estatutos:
- 19 votos a favor
- 3 votos en blanco
- 1 voto en contra
Comité de Coordinación:
- 18 votos a favor
- 3 votos en contra
- 1 voto en blanco
Se concluye la asamblea y se firma el acta fundacional.
Description (English)
-
+
The session begins at 11:12
Presentation of the session
It is recalled that in February 2016 the Decidim was put into operation and that it has been growing, creating a robust product. At this moment there are 80 instances of public administrations. Today we are referred to from NY and Mexico City. There are more than 30 active instances and more than 30 associations that want to make use of it.
At the beginning of the Decidim there were clear principles: the project had to follow a democratic process and the construction of the software should be free. The software design has also been democratic. Incompatible with a person deciding everything. We need a community, and therefore, from the beginning of the project we started working in this community, building the project beyond what could happen with the public administration and beyond what could happen in relation to changes at the political level. Democratic governance is basic and one of the results we expect from this process. The Decidim association should be a reference space where the software will be democratically decided and today we are gathered to materialize this process.
The participation of everyone is appreciated and the order of the day and the voting procedure that will be done solely and exclusively through the Metadecidim are explained. It is reported that the voting is already activated and that it will be possible to vote until 1:00 p.m.
Return of the Monitoring Committe.
It explains how the governance process has taken place. What is interesting is that this does not stop, that it does not stop now with the formalization of the Association. Many projects still remain to be defined, including the Internal Regulation and the ethical code.
We must incorporate more people and socialize the software and solve the problem of communication. It is a process that began during the Christmas holidays and has had an interesting participation.
The different phases that have been marked by the verification process are explained:
- 56 verified people.
- Proposals phase: 100-130 participants
- Drafting of bylaws and internal regulations.
- Proposal voting period.
- Return and preparation of the first drafts.
- Process of amendments to the Statutes and internal regulations.
- The elaboration of the internal regulation that must be specified later is pending.
- 24 amendments and 90 comments have been received that add value and enrich the debate. They have also been taken into account in the statutes and that is important because not only the amendments have been taken into account.
There is still work to finish consolidating the governance process.
The constituent assembly today, February 16, should serve to approve the bylaws and the Coordination Committee with the roadmap for the one-year forecast, so that by 2020 the association can function. There are 56 verified people and this number should be tripled for the regulation debate. We need more social base in the community.
Explanation of the result of the amendments to the Statutes:
- All amendments have been collected and incorporated, with the exception of some submitted after the deadline and some that were incompatible with another amendment made. A couple of amendments have been partially incorporated with the approval of the authors.
- The governing and advisory bodies are the ones that have generated the most controversy, as well as decision-making, and the sphere of action of the association because it must reflect the international will (a last modification has been made in this sense).
- The internal regulation is still to be defined, there have only been 4 amendments made and for that reason the Regulation process will be reopened, this one only for verified people.
- There is a need to establish a code of ethics to define possible incompatibilities to be a member of the decision-making bodies of the association.
- We currently have an organizational chart with which the internal regulations must be worked on, it is an image but not the definitive one, there are things to be specified.
- The committee has a specific roadmap for 1 year and a list with the proposal of members that is in the Meta to consult and vote.
A turn of words opens and the following contributions are made:
- Everything that is not in the bylaws should develop the internal regulations.
- It is necessary to define how the Code of Ethics should be developed. The confection must be with the internal regulation and that everyone can participate. The consultation participation module should be improved so that only the verified people in the process can vote.
The Coordination Committee is presented and the roadmap is explained
In February 2020 elections will be held to choose the Coordination Committee according to the Regulation that we will approve later, what is presented and voted on today is an interim committee for the duration of one year.
To be ethical and as transparent as possible, no one is proposed in the Coordination Committee of the developer companies or the professional team linked to any type of contracts.
The proposal of the members of the committee is:
• Vowels: Yaiza Blanch, from Som Energia, a reference in the cooperative world
• Alicia Mullor, facilitation expert
• Pablo Aragón, UOC and Eureca
• Antonio Calleja, researcher at the UOC. Decode Project
• Juan Linares, doctor in research and researcher at the UOC
• Silvia Luque, Francisco Ferrer Guardia Foundation, participant from the beginning
• Treasurer: Nuria Alonso, Collectic and accumulates knowledge of the Decidim in training topics
• Secretary: Bru Aguiló, sociologist trained in social and human rights
• President: Guillem Marpons, free software expert and with commitment to the project
Everyone is thanked for their commitment and it is emphasized that they will have the support of the organization.
Guillem Marpons explains the road map for this first year
4 stages are foreseen:
- April: it is planned to sign a framework agreement with the association, the Barcelona City Council and Localret. The City Councils may adhere through Localret.
- September-November (JAM'19): approval of the Internal Regulation, the code of ethics and a series of criteria and procedures to certify supplier companies. Some organs, councils and committees of the organization chart will also have to be implemented.
- From there, the verified partners with the established criteria can participate in the process.
- In February 2020: the voting and the election of the new Coordination Committee and the Committee of Democratic Guarantees are foreseen.
- Framework Agreement: other agreements and agreements may be derived to manage and advance the management of the association.
Turn of interventions
A debate begins on the convenience of the participation of the companies in the different decision-making bodies of the association.
This will be an important issue to be developed in the future through the process of participation in the preparation of the Internal Regulation, the Code of Ethics and the criteria for the certification of the Decidim companies. In any case, the goal of building a diverse ecosystem of companies, distributive that grows the productive fabric around the Decidim and free software is highlighted.
Dynamisation: How will the association influence the Decidim project?
The participatory workshop opens: How will the association influence the Decidim project?
In terms of: Extension, Development, Management, Community, Citizenship.
That is why 5 groups are made one for each area and the participants are asked to generate proposals.
Subsequently, they are also asked, which of the proposals intersect with other areas of work.
Summary of conclusions:
1. Extension:
• Go to important conferences on democracy and technology.
• More presence in the networks and work well on the subject of communication.
• Open the Goal internationally, outside of Catalonia. Use English as the main language.
• Separate the story of decidim.barcelona and decidim.org.
• That companies offer an affordable decision.
• Improve documentation to facilitate extension. Make tutorial videos for the deployment of participatory processes.
• Identify existing networks of global cities.
2. Development
• Enhance modularity "repository plugins".
• Quality technical documentation. Facilitate the technical level, a way to do it could be, personalizing but with a generic level, and ensure that technical measures facilitate customization.
• Ensure the installation and improvement of the software, which has a simple package without problems when updating.
• Technical measures to facilitate personalization.
• Figure of the product owrer that is at full time, to facilitate communication if there are doubts.
3. Management
• Hire someone for management (contracts, accounts, etc.).
• Professional team (Decidim Team) and what will be its evolution. Currently they are people with links to contracts with other entities, it is possible that it will remain that way for a while and we are moving towards a hybrid model, to a greater autonomy of the association.
• Quantify what minimum resources are necessary for the operation of the association:
1. management
2. extension
3. development
• How to scale these resources with the extension and growth of own resources? There are a number of professional profiles needed.
• How to finance us? Through an agreement, through assigning the budget of the different entities, the association can bill for services, subsidies, etc.
• The Association can invoice for its services (eg Som Energia).
4. Community, can the association strengthen the community?
• Caring for and pampering the community by improving:
• SOM: Periodic meeting of the association and community and managed by the association itself. Offer attractive talks at the SOMs.
• Traveling SOM? To help and grow the social base and the most involved citizens and also with the LABs.
• Reduce the periodicity, not a monthly one, but expand the time frame between them. Reduce the quantity and increase the quality.
• Metadecidim: Dynamize better to give a quick response and solve any doubts that may arise. Also strengthen the future work committees through the Goal.
• Communication: communication of everything and not only of the SOMs. Communication can be improved by involving entities and in their own communication. Involve twitter profiles of the community
• That all instances of the Decidim have a link with the Goal, hyperlink the goal space to all instances, so that more citizens can be involved and have more resources to increase the community and the association through citizenship.
• If you want to create community, you must create merchandasing as well.
• Assign a person to energize the community and the committees of the association. The bridge between the association and the community.
5. Citizens
• Publicize active extensions and explain success stories.
• Publish case studies (scientific or press).
• Promote public discourse on the democratizing capacity of the platform.
• Need to reach other territories and bring the platform closer to initiatives of a collective nature and community perspective.
• Periodically disseminate the processes, public memory of communicative key and indicators.
• Overview of everything that is happening on the platform.
• Powerful product web, more generic web with all aspects.
• Tutorial videos and extend the presence in networks and be present continuously.
• Dissemination of Decidim.
• Link citizenship with the community and also management (budget).
• The goal is to know and use #decidim. To have an overview of the campaigns that will develop the processes of the Decidim to take advantage of and reuse the BBPP.
• Mapping of entities and organizations of the third sector that could be susceptible to use them. Prioritizing and being proactive in the contact and dissemination of the Decidim.
• Links with the community, extension, development, management and community, in the search for the responsibility of implementation of measures.
There is an open debate and new proposals are made:
• It is proposed that companies do not pay economic quotas but in development.
• Reach other profiles through communication, more gamberra and more attractive.
• The digital platform can be a brake on citizens who do not have an e-mail. In this sense we have to find more ways to hybridize online and face-to-face participation.
• We should bet on an itinerant SOM, there are determinants and conditions of participation and groups that do community work that could be nourished by the platform and the community. We must expand the horizons and go beyond the Fabra i Coats and the Eixample.
The results of the voting are reported:
Statutes:
- 19 votes in favor
- 3 blank votes
- 1 vote against
Coordination Committee:
- 18 votes in favor
- 3 votes against
- 1 blank vote
The assembly is concluded and the foundation charter is signed.
Share