Skip to main content

Cookie settings

We use cookies to ensure the basic functionalities of the website and to enhance your online experience. You can choose for each category to opt-in/out whenever you want.

Essential

Preferences

Analytics and statistics

Marketing

Lab Metadecidim - Sessió 10: decidim.viz. Visualització de dades per a la participació democràtica

March
15
2018
 • -
  Carrer de Sant Adrià, 20, 08030 Barcelona
  tercera planta
 • 11:00 AM - 15:00 PM CET
OpenStreetMap - Carrer de Sant Adrià, 20, 08030 Barcelona
Avatar: Official meeting
Official meeting

Videos de la sessió aquí

Introducció:

La revolució digital que ha suposat l'auge de les tecnologies de la informació i la comunicació no només ha transformat les formes de relacionar-nos entre les persones sinó que també ha generat la possibilitat de generar grans repositoris de dades amb l'activitat de cadascuna d'elles. El seu estudi, a través de recursos computacionals, ha obert un nou horitzó científic per la possibilitats que ofereixen a l'hora de d'analitzar, modelar, simular i, en definitiva, comprendre fenòmens socials. No obstant això, la interpretació d'aquestes dades requereix amb freqüència de tècniques que permetin transformar-les en informació comprensible. Amb aquest propòsit, la visualització de dades es converteix en una estratègia molt efectiva per tractar de buscar un balanç entre percepció i cognició per així aprofitar les capacitats cerebrals de les persones [2].

La participació democràtica no queda exempta de ser objecte de tècniques de visualització. Al contrari, qualsevol plataforma cívica està obligada a presentar la seva informació per diferents motius: proveir d'informació rellevant a les participants, facilitar la presa de decisions en assumptes complexos, oferir mecanismes de rendició de comptes sobre les decisions preses, garantir les polítiques de transparència, etc. Tot i això, tot i les diferents recomanacions sobre com oferir informació quantitativa de manera visual [3,4,5], fins ara no hi ha directrius específiques en el marc de la participació ciutadana, la tecnopolítica, o la innovació democràtica.

Aprofitant la imminent tasca d'incorporar funcionalitats avançades de visualització de dades a la plataforma Decidim, sumada a la finalització de l'especificació de l'ontologia de la plataforma, es considera estratègic celebrar una sessió de treball orientada a la visualització de dades per a la participació democràtica. En conseqüència, l'objectiu d'aquest desè seminari del Lab Metadecidim és revisar, proposar i discutir les millors estratègies a l'hora de visualitzar el repositori de dades de Decidim per tal de millorar la participació democràtica.


[1] Lazer D, Pentland A. S., Adamic L., Aral S., Barabasi A. L., Brewer D., Christakis N., Contractor N., Fowler J., Gutmann M., Jebara T., King G., Macy M., Roy D., & Van Alstyne M. (2009). Life in the network: the coming age of computational social science. Science (New York, NY), 323(5915), 721.

[2] Few, S. (2013). Data visualization for human perception. The Encyclopedia of Human-Computer Interaction, 2nd Edition.

[3] Wertheimer, M. (1923). A brief introduction to gestalt, identifying key theories and principles. Psychol Forsch, 4, 301-350.

[4] Tufte, E. (1983). The visual display of quantitative information. Number v. 914 in The Visual Display of Quantitative Information.

Repte:

Revisar, proposar i discutir diferents estratègies col·laboratives i tecnologies lliures per visualitzar el repositori de dades que es genera en Decidim per tal de millorar la participació democràtica.

Preguntes:

 • Quines oportunitats ofereix la visualització de dades en el context de la participació ciutadana i la democràcia radical?
 • Quines dades de l'ontologia de Decidim s'han de presentar utilitzant eines de visualització? Com es pot utilitzar la visualització de dades no només com un exercici de transparència sinó també d'apoderament?
 • ¿Quins són els riscos de la visualització de dades en Decidim si es requereix preservar informació sensible de la ciutadania? Quines són les estratègies recomanades per optimitzar la visualització de dades i el respecte de la privacitat?
 • Hi ha un balanç entre oferir visualitzacions estàtiques i descriptives (reporting) i oferir visualitzacions interactives i exploratòries (dashboards)?
 • Donada la llicència oberta de Decidim ¿quines tecnologies lliures de visualització de dades són les més adequades?
 • Atesa la naturalesa participativa de la comunitat Metadecidim ¿quines metodologies col·laboratives existeixen en el camp de la visualització de dades?

Programa*:

 • de 10 a 10:10 - Presentació del repte per part del equip del Metadecidim Lab
 • de 10:10 a 11.30h - Presentació dels ponents:

David González, Vizzuality

Luz Calvo, Barcelona supercomputing Center

David Laniado, Eurecat

 • i debat amb la fila 0:

Marius Boada, Ajuntament de Barcelona

Mar Santamaría, 300000kms

Oliver Valls i Carles Rodellar, Codi tramuntana

Álvaro Ortiz, Populate tools

 • Debat

T'esperem!

*Programa subjecte a canvis

Confirm

Please log in

The password is too short.

Share