Skip to main content

Cookie settings

We use cookies to ensure the basic functionalities of the website and to enhance your online experience. You can choose for each category to opt-in/out whenever you want.

Essential

Preferences

Analytics and statistics

Marketing

LAB Metadecidim - Sessió 6. Innovació Democràtica Guiada Per Models Simulats (Democratic innovation driven by simulated models)

October
06
2017
 • Campus UPF (Poble Nou) Edifici Roc Boronat
  C/Roc Boronat, 138, Barcelona
  Sala 52.217 (Planta 2)
 • 09:30 AM - 11:30 AM CEST
OpenStreetMap - C/Roc Boronat, 138, Barcelona
Avatar: Official meeting
Official meeting

La democràcia del segle XXI s'enfronta a reptes molt complexos, de l'economia a l'ecologia, reptes que requereixen mobilitzar la voluntat i el coneixement distribuïts en la societat. La participació es perfila com una via clau a l'hora de catalitzar la intel·ligència i l'acció col·lectiva de la ciutadania. No obstant això, no tots els processos participatius són capaços de fer-ho. La democràcia és un sistema complex i trobar les condicions que afavoreixen aquests resultats, a fi d'estimular-les, és un repte de recerca de primera magnitud per al projecte Decidim. Altres camps d'estudi en sistemes complexos (neurociència, ecologia, economia, etc.) han aconseguit un notable èxit mitjançant el desenvolupament de models matemàtics i simulacions per ordinador. La democràcia participativa exigeix també desenvolupar models sobre les dinàmiques que es desenvolupen en i entorn d'aquests processos, les seves condicions i factors clau. Com a innovació crucial, en els últims anys, les plataformes com Decidim han obert la possibilitat d'extreure i usar dades massives sobre les dinàmiques de participació digital. S'obre així, en principi, la possibilitat de generar coneixement que permeti millorar els processos democràtics i, potser, els seus resultats. Però la varietat de factors intervinents en els processos democràtics és immensa i, a més, l'estudi es troba en un estat incipient (a diferència d'altres disciplines). És per això de fonamental importància avançar les qüestions més rellevants, definir els objectius, els límits i les metodologies requerides per modelitzar i simular processos democràtics.

La VI sessió del Decidim.lab, titulada “Innovació democràtica guiada per models simulats” està orientada a plantejar les possibilitats dels models simulats per a les noves formes de participació en plataformes com Decidim. Explorar aquesta qüestió implica plantejar altres qüestions i reptes, que van d'allò epistèmic a l'ètic i el polític.

Programa

09:30h - 09:40h: Presentació del repte. Equip lab.metadecidim

09:40h - 09:55h: " Dades i models: una (breu) introducció a la ciència social computacional"; Javier Borge-Halthoefer, Dr. Grup de recerca en Sistemes Complexes al Internet Interdisciplinary Institut (IN3) de la Universitat Oberta de Catalunya

09:55h - 10:10h: " Vaques esfèriques i votants booleans. El potencial dels models abstractes en la comprensió dels processos deliberatius. "; Luce Prignano, investigadora Universitat de Barcelona

10:10h - 10:25h:" Modelant cervells col·lectius: eines per capturar dinàmiques de sistemes complexes "; Miguel Aguilera, investigador postdoctoral en el grup ISAAC de la Universitat de Saragossa

10:25h - 10:40h: Preguntes Fila 0. Oleguer Sagarra, Co-fundador de DRIBIA; Vicenç Gómez, Investigador postdoctoral del grup de recerca en Intel·ligència Artificial de la Universitat Pompeu Fabra; Mª Ángeles Serrano, professora ICREA - Universitat de Barcelona

10:45h - 11:30h: Debat amb les persones assistents

Repte a debat

Quin rol pot i ha de jugar la simulació basada en models per a la millora dels processos participatius?

Preguntes guia:

 • Quin és l'estat de maduresa en la simulació de sistemes socials? Què podem esperar d'aquesta disciplina? Quin tipus de problemes pot resoldre i quins hauran d'esperar?
 • Quins factors poden i han de modelar-se (per ex.: quins són clau per millorar els processos)? Quins factors poden ser clau per millorar la participació? Quines mètriques haurien d'utilitzar-se (per ex.: nombre de comentaris, valoració mitjana de comentaris, valoració mitjana de propostes, etc.)?
 • Quins poden modelar-se (per ex.: quins límits epistèmics hi ha)?
 • Quin tipus de dades i evidència poden (per ex.: quines dades hi ha disponibles) utilitzar-se?
 • Quins han de ser els límits en l'ús de dades a l'hora de generar aquests models (p.ex: a Decidim, tant el disseny com les dades estan sota el control directe de les usuàries)?
 • Quines metodologies han de fer-se servir en el procés que va del processament de les dades a la generació dels models?
 • Quines disciplines haurien d'incorporar-se a aquest treball? Quines són les referències clau?
 • Quina ha de ser la relació entre coneixement (models) i acció (disseny)?
 • Quin impacte real poden jugar en la definició de dinàmiques de participació? i la política més en general?
 • Quins factors de Decidim han de modificar-se?
 • Pot democratitzar-se la producció i ús d'aquests models?
 • És possible desenvolupar aquests models? I generalitzar-los (separar-los de la plataforma sobre la qual es basen)? Quin tipus de models existeixen? quins són els seus pros i contres?
 • Finalment, plantejarem una qüestió reflexiva clau: és necessari desenvolupar models per millorar la democràcia? (p. ex.: seria suficient tenir tests a/b?)

Confirm

Please log in

The password is too short.

Share