LAB Metadecidim - Sessió 3. Decidim.territori. Investigant models de governança democràtica per a noves escales de ciutat
-
Campus UPF (Poble Nou) Edificio Roc BoronatRoc boronat, 138, BarcelonaSala 52.217 (Planta 2)
-
Aquesta tercera sessió del LAB Metadecidim se centra en posar les bases per a una investigació-acció participativa orientada a explorar models de governança democràtica (recolzada en Decidim) per a diferents escales territorials metropolitanes.
La ciutat es construeix basant-se en múltiples unitats i escales d'organització col·lectiva: l'edifici i la seva comunitat, el carrer i el seu veïnat, el barri i la seva gent, el districte i els seus habitants, la ciutat i els seus ciutadans i ciutadanes. Aquestes són unitats tradicionals d'organització metropolitana des de la perspectiva vital, territorial i administrativa. La ciutat és múltiple no només en les seves escales estructurals sinó també en les temporals: la ciutat té diferents temps, les seves estructures canvien.
En l'actual context socioeconòmic a Barcelona, marcat per processos de financiarització del territori, desbocada pressió turística, hiper-tecnologització de la vida, emergència de noves formes de producció i crides a la sostenibilitat, la construcció d'autonomia i autoorganització social es delinea com un pas clau per anar més enllà del model de ciutat intel·ligent cap al d'una ciutat justa i democràtica. En aquest context, noves escales de ciutat com les superilles apareixen com un espai d'experimentació potencial de noves formes de vida i acció col·lectiva en clau democràtica.
Explorar les possibilitats de connexió entre la governança de diferents escales territorials i noves infraestructures democràtiques com Decidim és un repte que requereix una investigació intensiva i polièdrica. D'acord amb la lògica del projecte Decidim, aquesta investigació ha de ser ella mateixa participativa. Per això, des del Servei d'Investigació, Desenvolupament i Innovació en Democràcia i el LAB Metadecidim volem llançar Decidim.territori, un procés d'investigació que serveixi per definir en obert, a través de la construcció col·lectiva de coneixement i l'articulació del debat públic, noves formes de governança democràtica del territori i, més enllà, les estructures socio-tècniques que permetran encarnar-la.
El projecte de recerca decidim.territori està orientat a construir processualment i participativament tant les funcionalitats de Decidim apropiades per al repte de la governança d'escales territorials de proximitat com a ajudar a mapejar i articular els subjectes col·lectius cridats a exercir-la. El procés de coneixement esdevé així un procés de reconeixement, construcció i acció col·lectiva. Aquesta tercera sessió del LAB Metadecidim vol ser un punt de partida.
Programa:
11:00h - 11:10h: Presentació del repte. equip lab.metadecidim
11:10h - 11:25h: "Bases d'una Política Pública per a la Governança Democràtica del Territori", Miguel Robles Duran, Professor d'Urbanisme The New School / Parsons School of Design a NY i Co-fundador de Cohabitation Strategies una cooperativa internacional pel desenvolupament socioeconòmic espacial.
11: 25h - 11:40h: "Nous models territorials i canvis culturals a Barcelona: el repte de la participació i la governança democràtica", Laia Torras, responsable de Participació d'Ecologia Urbana de l'Ajuntament de Barcelona
11:40h - 11:55h: " Ciutat de joc i participació: Participació ciutadana, mitjançant la tecnologia, en el disseny urbà ", Areti Markopoulou, Directora Acadèmica IAAC
11:55h - 12:30h: Preguntes Fila 0. Roser Casanovas, Col·lectiu punt 6; Ton Salvadó, Director Model Urbà de l'Ajuntament de Barcelona; David Bravo, arquitecte.
12:30h - 13:30h: Debat amb les persones assistents
Repte a debat:
- Quins haurien de ser el model o models, estructures i infraestructures (actors, òrgans, processos, recursos, etc.) per arribar a una governança democràtica de les noves escales territorials de Barcelona, i què pot aportar Decidim a les mateixes?
- Preguntes guia:
- Què entenem per "governança democràtica" d'una determinada comunitat, espai o recurs metropolità?
- Hi ha actors i mecanismes clau que siguin comuns a diferents casos?
- Quins rols podria jugar Decidim? ¿Quines noves funcionalitats hauria d'incorporar? Quin tipus d'estructures o processos híbrids (digitals i presencials) haurien de dissenyar?
- Quins són els models internacionals més interessants de connexió entre governança democràtica i urbanisme?
- Quin o quins són els models d'urbanisme i organització metropolitana operatius a Barcelona avui? Quines són les seves escales centrals?
- Quina hauria de ser l'estructura d'una investigació-acció participativa en aquest àmbit? Quins passos hauria d’incloure? Quins objectius clau? Quins actors si? Quines metodologies, formats de recerca i formes de coneixement haurien de servir com a guia?
I, per tancar a l'estil Metadecidim, un parell de meta-preguntes:
- La investigació participativa és la millor manera d'afrontar el repte de pensar i construir una governança democràtica del territori? Si és així, per què?
- La governança democràtica és necessària o clau per millorar la vida a la ciutat? Si és així, per què?
Share